Historiek

Amsterdammer Ed Balke bracht in 1978 zijn hartstocht voor pure smaken en een gezonde keuken naar het Antwerpse Zuid. Het begon met een interesse voor macrobiotiek en de ontdekking van de subtiele smaak van eenvoudige ingrediënten. Die zoektocht naar zuiverheid herkende hij in de Japanse manier van met eten omgaan. Na enkele jaren in Japan – waarin hij zich op allerlei mogelijke manieren verdiepte in de Japanse cultuur – besloot hij deze toen nog grotendeels ongekende keuken te introduceren bij het Belgische publiek.

Als pionier van deze pure culinaire traditie leerde hij in Izumi zijn gasten rauwe vis eten en de geneugten van zelfgemaakte tofu, seitan en natto ontdekken. Zijn eeuwige zoektocht naar de meest verse vis zorgde ervoor dat zijn sushitoog befaamd werd in de stad en ver daarbuiten. De jarenlange vertrouwensrelatie die Ed opbouwde met de beste leveranciers zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat de kwaliteit van de vis die je hier proeft uitzonderlijk is. Vanaf het moment dat de vis gevangen wordt start een race tegen de tijd om deze zo vers mogelijk bij Izumi te krijgen.

Ongeveer veertig jaar na de opening besluiten zijn dochters Fiona en Hanna Balke hun vader te vergezellen in het restaurant waarin ze zijn opgegroeid. Zo wordt Izumi een familiezaak waar twee generaties het beste van zichzelf geven. Met tonnen frisse energie zorgen de zussen ervoor dat er een nieuwe wind doorheen dit instituut waait.

Fiona en Hanna doken de laatste jaren met veel enthousiasme in de wereld van verfijnde en verrassende saké en dat vertaalt zich bij Izumi in een spannend aanbod saké per glas. Verder geven ze met dagelijks wisselende suggesties, een creatief menu van de chef en een warme ontvangst een eigen signatuur aan Izumi.

Voor de keuken worden twee ervaren Japanse chefs gezocht die bereid zijn hun thuisland in te ruilen voor België:

Yoshiki Sasano komt uit de Japanse stad Nagoya en brengt twintig jaar gastronomische ervaring met zich mee naar Izumi. Hij leidt de warme keuken, waar hij als creatieve chef zijn eigenzinnige stempel drukt op de traditionele Japanse gerechten. Yoshiki is befaamd om zijn zelfgemaakte tofu, die de gasten keer op keer verbaast door zijn volle smaak en zijdezachte textuur.

Shuichi Ishige is geboren en getogen in Tokyo, waar hij twee decennia lang als sushi chef werkte. Wanneer hij zijn mes vastneemt word je toeschouwer van een indrukwekkend staaltje focus, techniek en precisie. Proef zeker zijn bijzondere bereiding van nigiri sushi: doordat de ervaren hand van de chef de vis op smaak brengt wordt sojasaus volledig overbodig.

Lam Kit Man is geboren in Antwerpen en heeft roots in Hong Kong. Hij versterkt het keukenteam van Izumi al zes jaar en kreeg gaandeweg de verfijning van de Japanse keuken in de vingers. Deze flexibele chef is de gedroomde ondersteuning voor Yoshiki Sasano en Shuichi Ishige.

Kom zelf ontdekken hoe geschiedenis en vernieuwing samen komen in één van de meest gerenommeerde restaurants van de stad.